Lijst streekspecialiteiten

Ronsische Bieren

KEUN (Rood) - Kruidig en zacht donker bier, 9%KEUN (Rood) is een zwaar, donker bier van hoge gisting, met hergisting in de fles en met smaakevolutie. Het is gebrouwen met zes moutsoorten (pilsmout, tarwemout, Münchener, Cara 120, Special B, chocolademout), twee hopvariëteiten (Perle, East Kent Goldings), twee soorten kruiden en bruine kandijsuiker, en heeft een alcoholpercentage van 9%. De donkere KEUN is een evenwichtig en complex degustatiebier, met een licht zoete en vooral kruidige smaak waarin toetsen van banaan en chocolade opvallen, en met een lange, licht bittere nasmaak.

KEUN (Zilver) - Hoppig en fruitig blond bier, 7,5%: KEUN (Zilver) is een kruising tussen een tripel en een saison, en extra hoppig door de dry hopping: wat citrus en abrikoos in de neus, een beetje peper, een zachte, volle en bittere smaak, een fluwelen mondgevoel en een lange nasmaak met een verfrissend zuurtje. De blonde KEUN heeft een alcoholpercentage van 7,5% en is gebrouwen met vier moutsoorten (pilsmout, tarwemout, Münchener en pale mout), drie hopvariëteiten (Fuggles, East Kent Goldings, Amarillo), twee kruiden en witte kandijsuiker. Het is een bier van hoge gisting met hergisting in de fles en met smaakevolutie. Dat levert een mooi gebalanceerd en harmonieus biertje op.
meer info en verkooppunten kan je vinden via: www.keun.be

Ronsischen tripel: de tripel is een licht amber volmoutbier met een alcoholgehalte van 8 ° en heeft naast een zachte bitterheid ook een lichte kruidentoets.
Bommelsbier: een lichtbruin, ongefilterd abdijbier van hoge gisting. Door de hergisting op de fles stijgt het alcoholgehalte tot 8,5°.
Ronsischen Dubbel: dit donker volmoutbier van hoge gisting heeft een aangename kruidige afdrank en een alcoholgehalte van 7,4°. De schuimkraag is compact en stevig en zorgt voor een romige bedekking van het licht parelend bier.
Hoge Motebier: een ambachtelijk volmoutbier van hoge gisting met een bruinrode kleur.Het bier dat hergist in de fles heeft een alcoholgehalte van 6,1°. HOGE(gisting)MOTE(mout).
Bierhal Ronse, Ninovestraat 74, 9600 Ronse. T +32(0)55 20 89 74
Delhaize Ronse, Zonnestraat 4 , 9600 Ronse. T +32(0)55 20 77 30
  

Hermes Pralines

70 soorten pralines op basis van karamel, verse boter, suiker, likeuren en de beste chocolade. Zonder kleurstoffen, bewaarmiddelen of kunstmatige aroma's.
winkel: hermes Pralines: Rooseveltplein 31, 9600 Ronse. T 055/21.58.21
www.chocolaterie-hermes.be

Bommelkies

In 1978 stond bakker De Vuyst, bakker Patrick, bakker De Bels, bakker Vannieuwenhuyse, Patissier Taverne samen aan het doopvont voor de geboorte van de Ronsische Bommelkies! Samen werkten ze het geheime succesvolle recept uit voor de Bommelkies ! Uitgedokterd voor de Bommelsfeesten zijn deze ruitvormige cakejes met appeltjes en citroen, afgewerkt met amandelschilfertjes een echte lekkernij!

De bommelkies kan je verkrijgen bij volgende bakkers:
- Bakker/Patissier Patrick: Kruisstraat 50, 9600 Ronse. T 055/21 42 61: te verkrijgen in de winkel tijdens de carnavalsperiode en het hele jaar door op bestelling.
- Bakker/Patissier Deraedt: Kruisstraat 46, 9600 Ronse. T 055/21 14 84: te verkrijgen in de winkel van september tot eind maart en het hele jaar door op bestelling.
- Bakker/Patissier Burez: Wijnstraat 68, 9600 Ronse. T 055 61 30 10, altijd te verkrijgen in de winkel, grote bestellingen liefst op bestelling.
 

Ook bakkerij Seynaeve ontwikkelde een eigen recept voor een Bommelkie, ook bij hen kan je ze tijdens de maand januari verkrijgen in de winkel en altijd op bestelling.
- Bakker/Patissier Seynaeve, Peperstraat, 9600 Ronse. T 055/21 32 08

Ook bakker Dujacquier ontwikkelde een eigen recept voor een Bommelkie, je kan ze tijdens de bommelsperiode in de winkel krijgen, alsook altijd op bestelling.
- Bakker Dujacquier P, Ninovestraat 69, 9600 Ronse. T 055/21.31.80

Buuntsies

Dit aperitiefhapje bestaat uit gele, Hongaarse boontjes (erwten), die achtereenvolgens worden gewassen, geweekt, gedroogd, vervolgens gezeefd en gepoft.
Toerisme Ronse, "Hoge Mote", De Biesestraat 2, 9600 Ronse. T +32 (0)55 23 28 16

Hoge Mote kaas

Een bierkaas bereid uit dagverse rauwe melk. Na het pekelen wordt deze kaas 4 tot 5 dagen in het Hoge Motebier ondergedompeld.
Een bol kaas van 6,5 kg slorpt 1 liter bier op. Deze kaas is zoutarm.
Zuivelhandel Lejour, Peperstraat 13, 9600 Ronse. T +32 (0)55 21 40 71
(gesloten op zondag en maandag)  

Lekki's van Spekkie

4 verschillende soorten suiker worden gekookt tot 140°.Vervolgens afgekoeld tot 75°.De brij wordt aan een haak uitgerokken en getrokken tot de beige kleur van de snoep wordt bekomen. Daarna door een toestel gedraaid om de vorm te bekomen die we kennen.
Toerisme Ronse, "Hoge Mote", De Biesestraat 2, 9600 Ronse. T +32 (0)55 23 28 16

Hermesterrine

Mager vlees van jong konijn gemarineerd in witte wijn. In de terrine worden ook pistachenootjes verwerkt.Lekker op toasten of met een slaatje.
Zuivelhandel Lejour, Peperstraat 13, 9600 Ronse. T +32 (0)55 21 40 71
Salons Remington, Pol.Gevangenenstraat 32, 9600 Ronse. T +32 (0)55
21 21 43

Mosterd en pickels Van Camp

De basis bestaat uit gemalen mosterdzaadsoorten vermengd met azijn, zout en eventueel specerijen.De smaak, geur en kleur wordt bekomen door de verschillende bestanddelen te doseren.Stevig ingepekelde groentensoorten (bloemkool - augurken - uitjes en eventueel wortelen)worden ontzout, geblancheerd en vermengd met een kruidige mosterdsaus. www.vancamps.be
Zuivelhandel Lejour, Peperstraat 13, 9600 Ronse. T +32 (0)55 21 40 71
Artisanne, Peperstraat, 9600 Ronse. T +32 (0)491 44 40 16, www.artisanne.be

Honing Verschoore

De honing is een natuurproduct dat naargelang de weersomstandigheden en de sterkte van de kolonie gedurende de bloeiperioden van drachtplanten zoals fruitsoorten, linde...nectar inzamelen.
Verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
Verschoore D. , Eikelstraat 1, 9600 Ronse. T +32 (0)55 21 16 04 na 16u. - gsm +32 (0)485/14 13 24

Laatste update 01 sep 2017