Toegankelijk Muziekbos wordt dubbel zo groot(s)

Vlaams minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege heeft het pas aangekochte Sint-Pietersbos officieel ingehuldigd. Met deze recente aankoop is de oppervlakte van het toegankelijke Muziekbos in één klap verdubbeld tot 107 hectare.

De minister onthulde meteen een nieuw infobord aan het Muziekbos. Via de QR-code (een soort van digitale streepjescode) op dit bord kan je met je smartphone ter plekke de uitgebreide informatie over het bos op de website raadplegen.

Een oud bos, boordevol ecologische schatten

Recent kocht het Vlaams Gewest het Sint-Pietersbos van de familie Gautier de Rasse. Dit Sint-Pietersbos is een waardevol bos met een collectie oude zomereiken, beuken en essen tot 150 jaar oud. Sommige hebben op borsthoogte een omtrek van vier meter. Dit oud bos is een geknipt biotoop voor de boomklever, zwarte specht en buizerd. Ook de voorjaarsflora is er met wilde hyacint, een echte indicatorsoort voor oud bos, bosanemoon en kleine maagdenpalm elk jaar uitbundig van de partij.

Extra troeven voor recreatie

Het Muziekbos beschikt nu al over een uitgebreide en uitgekiende recreatieve inrichting met wandel-, fiets- en ruiterpaden, en speelzones. Ook de prehistorische grafheuvels en de Geuzentoren dragen bij tot de populariteit van het Muziekbos. Het zijn historische curiositeiten waar de stadsgids (op aanvraag) paraat staat om je rond te leiden.

Elk jaar ontvangt het Muziekbos tienduizenden bezoekers. De uitbreiding met het Sint-Pietersbos is dan ook een goede zaak om de recreatiedruk, met respect voor de ecologische waarde van het bos, in goede banen te leiden. Zo is het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) al gestart met de herinrichting van de bospaden in het Sint-Pietersbos. Ook de inrichting van de onthaalpoorten aan de Fiertel, Louise-Marie en de Veemarkt (centrum Ronse) staan op het programma. Op deze plaatsen kan de bezoeker zijn wagen vlot op de parking kwijt en via aangename paden het Muziekbos in.

Modern gastheerschap

De nieuwe infoborden aan de Koekamerstraat en de Boekzitting aan het Muziekbos zijn uitgerust met een QR-code. Dit zijn de eerste borden van het Agentschap voor Natuur en Bos die met dit technologische snufje uitgerust zijn. Gebruikers van een smartphone kunnen, mits de installatie van een programma dat QR-codes kan lezen, nu de uitgebreide info op www.natuurenbos.be/muziekbos ter plekke raadplegen. In de toekomst worden de nieuwe infoborden hiermee steevast uitgerust. Hiermee maakt het Agentschap voor Natuur en Bos, met de meest moderne technologieën, werk van een gedegen gastheerschap in haar domeinen.

natuur en bos  ronse stad met uitzicht 

Meer info:
Agentschap voor Natuur en Bos
Xavier Coppens, regiobeheerder Oost-Vlaanderen Zuid
T: 09 265 46 41,   GSM: 0476 60 37 85
E: xavier.coppens@lne.vlaanderen.be

Anja Van Lierde, milieuambtenaar
T: 055 23 27 75
E: milieu@ronse.be

Laatste update 10 mei 2017