Ronsisch streekgerecht

De Wieties (groepje Ronsenaars die het goed met hun stad menen) organiseerden in 2004 een kookwedstrijd met als inzet een Typies Ronsisch streekgerecht.

We geven je graag het winnend recept van Delphine en Stijn Meurez:

de varkenswangetjes (voor de Ronsenaar: Kinnebakken) van Hermesbiggetjes gemarineerd in Ronsischen dubbel en geglaceerde groenteparels.

Ingrediëntenlijst voor 4 personen:

25 gram boter - 1kg varkenskaakjes - 2 uien - 4 lookteentjes - 1 takje basilicum - laurier - tijm - 1 lepel mosterd van Camp's - 1 scheutje wijnazijn - 1 lepel honing Verschoore - kalfsjus - 2 flesjes Ronsischen dubbel - bruine strooiroux - peper en zout.

Groenten
-1/4 koolrabi - 1 witte raap - 1 gele raap - 1 stukje knolselder - 25gr boter - 2 lepels honing Verschoore - peper en zout.
Aardappelen
-1/2 kg aardappelen - 50gr boter - peper en zout - scheutje room - 2 lepels graanmosterd van Camp's.
Garnituur
-200gr Hoge Motekaas - bieslooksprietjes - basilicumblaadjes

Werkwijze
1. Varkenskaakjes opkuisen en vervolgens mooi aankleuren
2. Fijngesnipperde ajuin in braadjus fruiten. Schijfjes look, mosterd, Ronsischen dubbel, wijnazijn, laurier, tijm, kalfsjus, peper en zout toevoegen. Dit alles met gesloten deksel laten gaarsudderen. Saus afwerken met honing en gesnipperde basilicum. Eventueel binden met bruine strooiroux. Afsmaken met peper en zout.
3. Aardappelen goed wassen en koken in de schil. Nadien pellen en vervolgens pletten met boter, room, graanmosterd van Camp's, peper en zout.
4. Uit de groenten sierlijke bolletjes draaien. Ze lichtjes koken en vervolgens stoven met boter. Glaceren met honing. Kruiden met peper en zout.
5. Van de gemalen Hoge Motekaas koekjes bakken.
6. Varkenskaakjes op het bord schikken en er wat saus bij lepelen. Versieren met gefrituurde basilicumblaadjes. Van de aardappelen een torentje maken. Versieren met groenteparels, kaaskoekjes en bieslooksprietjes.

Laatste update 02 feb 2011