Art deco

architectuur2.jpg

Tussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Aan de stadsrand bouwden welvarende kaderleden en textielbaronnen schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd:
de art deco.

De art deco ontstond uit het verlangen naar een nieuwe architectuur, die meer aandacht besteedt aan het functionele. Overbodige decoraties zijn...overbodig. Dus gaan we voor strakke eenvoud. Wat niet betekent dat deze zakelijke kijk op bouwen niet aantrekkelijk mag zijn. Art deco was de eerste moderne stijl van de vorige eeuw.
Zeer gebruikelijk bij art deco zijn trapkokers met glas-in-lood in geometrische figuren. Op de gevels wisselen cementen stroken of tegels af met langwerpige, effen baksteenvlakken. Horizontale, strakke lijnen gecombineerd met gewelven. De gebruikte materialen zijn zowel duur als duurzaam: arduin, metaal en exotisch hout. Cirkel en vierkant keren overal terug.

Met de brochure "art deco ten voeten uit" heb je de ideale gids in handen om deze architecturale pareltjes al wandelend te bewonderen. Bestel art deco...ten voeten uit (2,50 EUR). Zin in een art decozoektocht?

Art deco onder leiding van een gids?

De art decowandeling

Wist je dat veel art deco woningen het centrum van Ronse sieren?
Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van deze bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen, namelijk de art deco. Tijdens deze themawandeling maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes.
Duur: 2 uur
Gids: € 60,00 (max. 25 personen per gids)

Download de gratis app MyTours: art decowandeling

Tussen de twee wereldoorlogen groeide Ronse uit tot het tweede textielcentrum in Vlaanderen. Nergens anders vind je zo een rijke concentratie aan erfgoedrelicten uit deze bloeiperiode. De stad wordt gedomineerd door kleine en grote fabrieksgebouwen, door arbeiderswijken en beluikjes, maar ook door riante art deco huizen en -villa's van de vroegere fabrikanten. We gaan tijdens deze wandeling op zoek naar stenen getuigen van noeste arbeid en hoe zich dat vertaalde in het straatbeeld.
Onderweg maak je aan de hand van korte teksten, foto's en audio- en videofragementen kennis met de architectuurstijl: art deco.
http://www.mytours.be/

Laatste update 20 nov 2015