De Ronsische Reuzen

Bij de eerste Zotte Maandag in 1950 vroeg de Heer Ephrem Delmotte, stichter van de Bommelsfeesten, de stad Ronse waarom ze zich geen reuzen zou aanschaffen.

Op zondag 6 januari 1952 was het dan eindelijk zo ver. De dag van Zotte Maandag werden de textielreuzen, Staf de wever en Manse de spinster geboren en zetten hun eerste stap in de Zottemaandagstoet van 7 januari 1952. Beide reuzen huwen op woensdag 7 december 1955 en in december 1956 wordt hun enige dochter Angeleki, de naaister geboren.

Tot in 1971 blijven de reuzen een vast onderdeel van de bommelstoet. In 1977 worden ze weer van onder het stof gehaald en krijgen opnieuw een plaats in de bommelstoet ... maar op wieltjes. 1986 betekent het definitief einde voor onze reuzenfamilie.

In 1991 beslist het "Huldecomité Prof. Ephrem Delmotte" een nieuwe reus te laten maken: nl. Ephrem, vader van onze textielreuzen. Terzelfdertijd laat de V.V.V. Ronse haar drie textielreuzen vernieuwen. In 1992 wordt de reus "Ephrem Delmotte" geboren en gedoopt. In de bommelstoet van 1993 zijn de vier reuzen: Staf, Manse, Angeleki en Ephrem van de partij. Deze worden gedragen door de leden van de Power club C.O.C. van Ronse. De huidige "reuzendragers van Ronse".

Wil je meer lezen over de Ronsische reuzen en hun nieuwste telg: MAX, ga dan snel een kijkje nemen op hun site:
www.reuzendragers-ronse.be


 

Laatste update 30 sep 2008