Hoge Mote

HOGE_MOTE.jpg

De Biesestraat 2

De Hoge Mote is één van de best bewaarde historische gebouwen van de stad.

Er bestaan bronnen die dateren uit de 15 de eeuw. Toen was de Hoge Mote een kanunnikenwoning. Het gebouw heeft in de loop der tijd allerlei renovaties ondergaan. Maar toch is er veel van de oorspronkelijke structuur en vormgeving bewaard gebleven.

Respectievelijk werd er een vredegerecht en nadien het textielbedrijf Cambier-Robette in gehuisvest, vandaag vind je er de dienst Toerisme. In de middeleeuwen was Ronse geen ommuurde stad, maar er lag wel een krans van "moten" in het noorden langs de Molenbeek en de Lozebeek en een lint van grachten en hagen in het zuiden. Op de plaats waar de bibliotheek zich bevindt stond vroeger ook nog een mote.

Een mote is een aangelegde heuvel omringd door een gracht gevuld met water. In het midden stond een woontoren uit hout van een paar verdiepingen hoog.

De dienst toerisme nam tijdelijk afscheid van de Hoge Mote wegens restauratiewerken.

Het resultaat zal gezien mogen worden: een nieuw ambitieus onthaal- en belevingscentrum voor Ronse en de Vlaamse Ardennen. De stad werkt hiervoor samen met het architectenteam Murmuur, Bailleul Ontwerpbureau en architect Sabine Okkerse. Toerisme Vlaanderen trok er een subsidie van € 522.082 voor uit. De opening is voorzien in het najaar van 2018. Tijdens de werken aan deze historische site, kan je de dienst toerisme vinden in het ‘Spanjaardenkasteel', centraal gelegen in het Bruulpark.

Weet je niet direct waar het 'Spanjaardenkasteel' in het Bruulpark ligt?
Volg de bewegwijzering van aan de Hoge Mote: "Wij zijn daar" en een kleine 300 stappen later sta je aan de tijdelijke stek van de dienst toerisme.

Wil je meer info over de plannen van de Vrijheid en de Hoge Mote?

 Klik dan hier

 

 

 

Laatste update 31 mei 2017