Wieler- en Zottenmuur

In Ronse heb je twee muren : de ‘Wielermuur' en de ‘Zottenmuur' .

Kruisstraat

De Wielermuur werd gemaakt door kunstschilder Jos Peeters naar aanleiding van het Wereldkampioenschap te Ronse in 1988. Zowel het wereldkampioenschap van 1963 en 1988 hadden een vrij dramatische afloop. Het wereldkampioenschap voor profs 1963 in eigen land moest voor superfavoriet Rik Van Looy de kroon op het werk worden. De Keizer van Herentals kon voor de derde keer de wereldtitel wegkapen. Toen Van Looy zich op 250 meter van de meet uit de spurtende groep loswerkte, was het doel binnen handbereik. Een bescheiden knecht en teamgenoot besliste er evenwel anders over. Tegen alle ploegafspraken in remonteerde Benoni Beheyt zijn kopman, ging er overheen en klopte hem met een half wiel. Rik Van Looy werd tweede en de Nederlander Jo De Haan vervolledigde het podium dat de ganse Belgische wielerwereld in rouw dompelde. Ronse werd meteen een begrip voor de wielerliefhebbers.

Misschien nog dramatischer en veel dichterbij ligt het wereldkampioenschap voor profs in 1988. De Waalse streekrenner Claude Criquielion leek in een spurt met drie goed op weg om zijn favorietenrol waar te maken en op de flank van de Kruisberg een tweede wereldtitel achter zijn naam te schrijven. Op 175 meter van de aankomstlijn dook hij in het gaatje tussen de Canadees Steve Bauer en de nadarafsluiting. Zijn voorwiel raakte de betonnen steunvoet, Criquielion ging over kop. en de onbekende Italiaan Maurizio Fondriest werd wereldkampioen. Opnieuw werd Ronse een item voor het (sport)wereldnieuws.


Hoek Oude Vesten - Elzelestraat

Op loopafstand van de Grote Markt, op de hoek van de oude vesten, tref je de "Zottenmuur" aan: een bas-reliëf van 9x9m waarop allerlei kleurrijke bommelfiguren zijn aangebracht. Het is een ontwerp van Jacques Vandewattyne (1932), een kunstenaar uit het naburige Ellezelles. Links boven, met de bel in de hand, zien we een voorstelling van Ephrem Delmotte, stichter van de Bommelsfeesten.
Op een sokkel voor de Zottenmuur zie je zijn borstbeeld. Onder dit kunstwerk vinden we de namen van de koningen en koninginnen van deze jaarlijks terugkerende carnavalviering. Het borstbeeld zelf werd op 10 januari 1998 ingehuldigd. Het is op het eerste zicht gewoon een bronzen buste van Ephrem Delmotte, maar schijn bedriegt ! Met de eenvoudige druk op een knop krijgt de bezoeker een van de vier composities te horen :
Het Bonmoslied
De vier reuzen van Ronse
Si vous saviez...
Echo
De laatste twee stukken worden door Ephrem zelf gespeeld : het éen op de beiaard, het ander op de piano. De buste is een kunstwerk van Florent Devos, een overleden Ronsens kunstenaar en een goede vriend van Ephrem Delmotte.

Laatste update 09 nov 2015