Muziekbos - beukenbos

muziekbos.jpg

Parkeermogelijkheid om naar het Muziekbos te gaan:

- Ruddersveld 7, 9600 Ronse (parking voor Verblijfscentrum De Fiertel)
- La Salettestraat 20, 9680 Louise-Marie (parking voor kerk)

In het noordoosten van Ronse ligt het Muziekbos, een ideale plaats voor natuurliefhebbers. Het bos ligt op een getuigenheuvel in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen.

Het domein is momenteel 110 hectaren groot en wordt beheerd door het agentschap voor Natuur en Bos. Midden in het bos vind je ook de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen.  Het is hier dat in de lente van 1888 Omer Wattez met zijn Antwerpse literaire vriend Pol de Mont de naam Vlaamse Ardennen bedachten. Het Muziekbos is op haar mooist in de maanden april en mei, dan zorgen de boshyacinten of blauwe kousjes voor een prachtig tapijt.

De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. "Muz" is Keltisch voor "moeras", een drassig stukje grond dat tussen vijvertjes ligt. De raadselachtige sfeer van het Muziekbos weerspiegelt zich ook in de talrijke mythen en sagen die zich in het bos afspeelden.

Het ANB ontwikkelde twee bewegwijzerde wandelingen doorheen het Muziekbos, het boshyacintenpad en het Geuzentorenpad.

Met de Muziekboswandelroute (11 km) verken je ook de ruimere omgeving.
Speciaal voor kinderen werd er een educatief bosleerpad uitgewerkt.

In het Muziekbos is het verboden de aangeduide paden te verlaten. Opdat kinderen toch kunnen ravotten in de natuur, legde het Agentschap voor Natuur en bos in het Muziekbos twee speelzones aan: één voor -12-jarigen en één voor +12-jarigen.

Op de overzichtskaart (pdf-document – 909kB) vind je de speelzones terug.

Meer info kan je vinden via de site van het Agentschap van Natuur en Bos.

Laatste update 16 jan 2018